Museum Buren & Oranje - Oude Raadhuis - Markt 1 - 4116 BE Buren - 06-15488450

Jaarverslag Museum Buren2020

1.bestuur

1 januari 2020 bestond het bestuur uit: mevr. C.C. Bleijenberg-Maas, voorzitter; dhr. M.A. Tinga, penningmeester; mevr. M. Oskam, mevr. M. Kroon, dhr. A.A. Penders, leden en secretaris dhr. A.J.G. Hogendoorn

 4 November 2020 hebben de dames Bleijenberg, Oskam en Kroon hun taken neergelegd. Er was nogal wat wrevel ontstaan de laatste tijd over allerlei zaken betreffende opruimen en aannemen van giften. De uiteindelijke druppel die de emmer deed overlopen was de actie van enkele dames om op Zondagmorgen 1 November de TIB op te ruimen en heel veel spullen op straat te zetten. Daarover kwamen nogal wat opmerkingen binnen. Toen er ook nog een grote gift van het Marechausseemuseum binnenkwam ging er een sneeuwbal aan het rollen met het bovenstaande gevolg.

                                                             2.Zij gingen ons voor

De families Brouwer, Meijdam, Zondag, de Boer, Uijterlinde en Thijsen hebben een dierebare verloren.

De betreffende families hebben een brief namens het museum ontvangen om ons medeleven te betuigen.

                                                                 3.Vrijwilligers

Het museum zou meedoen aan NL Doet. Helaas heeft het van oorsprong Chinese Corona virus roet in de Bami Pangang gegooid. Vrijdag 13 (!) Maart ging NL Doet niet door. De regering had de dag tevoren geadviseerd om NL Doet uit te stellen of af te gelasten. 28 Maart is het museum niet open gegaan zoals de bedoeling was. Het Marechaussee museum is ook tot 1 April gesloten.

Vrijwilligersbijeenkomst

 

Afgelast wegens een tweede Coronagolf

 

Dinsdag 3 Juni is er een beperkte vrijwilligersbijeenkomst geweest.

Alleen voor degenen die zich aangemeld hadden om te helpen in het museum. Er werd uitleg gegeven over de corona maatregelen. Ook werd uitleg gegeven over het pin apparaat.

                                                                          3a. Vrijwilligersuitje

Afgelast wegens een tweede Coronagolf

4.Museumjaar

Eigenlijk zou het museum op 28 Maart open gaan. Gezien het Coronavirus en het verbod om musea te openen is die datum uitgesteld tot 6 April. 31 Maart maakte minister president M. Rutte (VVD) bekend dat in ieder geval tot 28 April alles dicht blijft. Dinsdag 13 Oktober sprak de minister president het land voor de zoveelste keer toe. De Coronagolf slaat heel hard toe. De verwachting was dat ook musea hun deuren zouden moeten sluiten. Hij heeft die gelukkig niet genoemd. 12 December heeft premier Rutte het land toegesproken en een harde lockdown afgekondigd. Musea mochten de volgende ochtend niet meer open gaan.

De gemeente Buren heeft een gedeelte van de onroerendzaak belasting kwijtgescholden.

4a. Voorlichting

6 Februari is er een gastles over Willem van Oranje en Willem Alexander gegeven op de ds. J. Bogermanschool in Dordrecht. Een bijzonder groot succes.

Een aantal vragen kon worden beantwoord.

5.Publiciteit

Het museum staat met een heel mooie advertentie in de recreatiekrant Overijssel-Gelderland, Voorjaar 2020.

Maandag=Koningsdag=Woningsdag 27 April is omroep Max s’morgens in Buren geweest om een reportage te maken over hoe de Burenaren dit jaar de verjaardag van de koning vierden. Vanwege het Coronavirus waren er geen festiviteiten georganiseerd.

 Zondag 7 Juni stond er op de website van de Gelderlander een artikel over de gevolgen van de Coronacrises in de Burense musea en vooral over het MBO.

Diezelfde dag was er op de SRC tv (Culemborg) een 8 minuten durend item over het museum met een interview met dhr. Tinga.

20 Juli om kwart voor acht werd het verborgen verleden met Armin van Buuren uitgezonden. Dit heeft ongetwijfeld voor meer bezoekers aan Buren gezorgd.

 6 Augustus kwam de Amerikaanse ambassadeur Cornelis Pete Hoekstra op de fiets naar Buren. In zijn kielzog ook ambassadeur Kenneth Ward (ambassadeur bij de federatie tegen chemische wapens). Hoewel het de bedoeling was om maar even te blijven, duurde het zo’n 45 minuten voor het gezelschap weer vertrok. Ze hebben de maquette van het kasteel bewonderd en de Willem en Anna poppen. Op de site van de ambassade stond dat dit het warmste welkom was gedurende de fietstocht!

 28 September was ambassadeur Hoekstra al weer terug in het museum. Er worden in opdracht van het Roosevelt institute for American Studies uit Middelburg documentaires gemaakt over de Amerikaanse presidenten Martin Vanburen, John Quincy Adams, Franklin Delano Roosevelt en Theodore Roosevelt en hun betrekkingen met Nederland. De volgende dag stond in de Gelderlander dat er in het museum pro-president Trump opnames waren gemaakt. Niet helemaal juist/helemaal niet juist dus, maar het stond wel in de krant, dus is het juist!

 Zaterdag 3 Oktober vertelde “koningshuisdeskundige” Lamain over de titel Graaf van Buren. Er zijn ook opnames gemaakt in het museum.

Dit jaar had het museum een kortingsactie i.s.m. recreatiepark het Eiland van Maurik. In hun welkomstpakket zat een kortingsbon voor het museum.

 25 Oktober was het fietsbezoek van ambassadeur Pete Hoekstra weer op tv. Het museum, getooid met de Amerikaanse vlag, kwam  uitgebreid in beeld.

                                                                         6.Bezoekers

 

Maandag 23 Maart werd rond 19.13 uur bekend gemaakt door minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus dat het tot nader order verboden is om bijeenkomsten te organiseren waar meerdere mensen bijeen kunnen komen. Dat betekende dat het museum pas open zou mogen gaan als Grapperhaus’ maatregel ingetrokken zou worden.

7.Inrichting museum

Afgelopen winter heeft een aantal vrijwilligers bijzonder veel bereikt. De meeste lampen zijn ingewisseld voor led-lampen, wat uiteindelijk een besparing op de elektriciteitskosten moet gaan opleveren.

 

Er is een tentoonstelling over de Oranjes in de Tweede Wereldoorlog ingericht. Evenals een tentoonstelling over 450 jaar Wilhelmus. De geplande tentoonstelling over 625 jaar stadsrechten is op het laatste moment afgelast.

                                                                              8.De toekomst

Er is een poging gedaan om financiering te verkrijgen voor ons museum het audiovisuele tijdperk binnen te loodsen. Dit is helaas uiteindelijk niet doorgegaan.

                                                            9.Archief /bibliotheek/collectie

Er werden wel wat stukken aan de collectie toegevoegd maar niet zoveel als vorig jaar. De collectie Drost en van Dorp waren zeer de moeite waard. Ook het foto archief van mevr. Mirjam Spiering, redactrice van Vorsten, werd overgedragen.

                                                                       10.Oranjebeurs 2020

De Oranjebeurs in Wassenaar is gestopt. Er waren te weinig standhouders die wilden komen. 16 Maart is besloten om ook de Burense Oranjebeurs dit jaar niet door te laten gaan

 Tweede Pinksterdag (31 Mei), om 12 uur mocht het museum open gaan. Exact 12 uur stonden de eerste twee bezoekers op de stoep. Bezoekers moesten van te voren een afspraak maken.

 Er zijn aanzienlijk minder bezoekers in het museum geweest dit jaar. Rond de 2500 mensen. Eind October sloot het museum zijn deuren.

                                                                   afgelast ivm. het Corona virus.

11. 625 jaar stadsrechten Buren

Maandag 6 januari werd de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in de Prinsenhof in Buren gehouden. Het bestuur was daarbij ook uitgenodigd. Ook Heer Alard van Buren was aanwezig. Hij verscheen in vol tenue: het harnas uit de hal van het museum.

 In Maart is ridder Alart ook nog verschenen voor een foto sessie. Er zouden prijzen worden uitgereikt aan kinderen. Dat was afgelast ivm het Corona virus.

De rest van de festiviteiten ivm 625 jaar Burense stadsrechten: afgelast ivm. het Corona virus.

                                                                              12.Diversen

**.Er is dit jaar aandacht besteed aan ongediertebestrijding. Zilvervisjes-vallen zijn geplaatst en niet helemaal leeg gebleven.

 **.Het Wilhelmus-symposium dat op 28 Maart gehouden had moeten worden, is niet doorgegaan vanwege de omstandigheden.

 **.Op de 17e verjaardag van prinses Catharina Amalia zijn de nieuwe statuten gepasseerd voor mr. GJ Hoogenboom. De vorige statuten dateerde uit 1956 en hadden enkele passages die niet meer van deze tijd waren. Notaris Hoogenboom heeft ons gesponsord door geen vergoding te vragen.

                                                                     12a. Giften

Er zijn aanzienlijk minder giften binnengekomen dit jaar.  Een groot aantal mogelijke giften  werden niet aangenomen omdat ons Museum  de aangeboden voorwerpen al in de collectie had. 


 

 


Audiotour.

In het museum Buren & Oranje start je met de audiotour over de huwelijksdag van Willem van Oranje en Anna van Egmont gravin van Buren. Herbeleef deze dag aan de hand van de aartsbisschop van Keulen, Steven de kok van het kasteel en Bertha inwoonster van Buren. Een mooie wandeling door de tijd en langs de belangrijkste historische punten in ons vestingstadje. Gratis bij bezoek aan het museum.