Museum Buren & Oranje - Oude Raadhuis - Markt 1 - 4116 BE Buren - 06-15488450

Philips Willem

Dinsdag 20 Februari 2018 is het precies 400 jaar geleden dat Philips Willem overleed. Dit is de zoon van Willem van Oranje en Anna van Buren, die op 19 December 1554 op het Burense kasteel geboren is. Daarmee is Philips Willem de enige in Gelderland geboren prins van Oranje.

 

Toen hij 11 jaar oud was, werd hij naar de universiteit van Leuven gestuurd, waar hij twee jaar later, door Alva ontvoerd werd naar Spanje.  Pas in 1596 werd hij vrijgelaten. Dat wil niet zeggen dat de prins van Oranje de Nederlanden mocht betreden. Prins Maurits heeft dat tegen gehouden. Pas in 1606 mocht hij naar Breda komen. 23 October 1608 werd Philips Willem op het bordes van het Burense stadhuis ingehuldigd als graaf van Buren.

 

Op de 20ste Februari wordt ook een biografie over Philips Willem gepresenteerd. De schrijver, dhr. Schipperus zal een lezing geven over Philips Willem. Dhr. Hogendoorn zal het een en ander vertellen over het Buren in het midden van de 16e eeuw.

 

De sprekers worden afgewisseld door orgelmuziek (organist mevr. Trouwborst) en zang (mevr. Bettink). De muziek is gekozen uit Valerius Gedenkklanken omdat Philips Willem in Leuven les gekregen heeft van professor Valerius

 

De herdenkingsbijeenkomst  wordt gehouden op 20 Februari 2018, in de St. Lambertuskerk en begint om 19.00 uur stipt. De toegang is gratis. Iedereen mag komen.

 

In het museum Buren en Oranje (het stadhuis waar Philips Willem in 1608 ingehuldigd is) is gedurende het museumseizoen 2018 een tentoonstelling over Philips Willem te zien.

 

 

Informatie info@museumburenenoranje.nl

Hierbij wat voorbeelden van wat in het museum ten toon wordt gesteld.

 cavalcade Oranjes.JPG

kast van Maurits.jpg

Kroningsmantel

 wapenschilden

portrettengallerij

Trouwpak W.A. 1

Audiotour.

In het museum Buren & Oranje start je met de audiotour over de huwelijksdag van Willem van Oranje en Anna van Egmont gravin van Buren. Herbeleef deze dag aan de hand van de aartsbisschop van Keulen, Steven de kok van het kasteel en Bertha inwoonster van Buren. Een mooie wandeling door de tijd en langs de belangrijkste historische punten in ons vestingstadje. Gratis bij bezoek aan het museum.